Millennium Tower, Charlotte Quay in a mixed use development of 242 Apartments with under-croft parking, 800sq m of office space and a café and bar. It is situated on a strategic and pivotal .6 hectare site at a prominent corner of the Grand Canal Basin in Dublin. This project was one of the first brownfield regeneration developments in the docklands area.

The scheme responds  to this significant location by promoting the use of a landmark residential tower building as an appropriate urban response, placing itself firmly within the cityscape, while developing new ideas for city living, using dual aspect units, mixed used buildings, elevated roof gardens and prefabricated building systems.

The site plan makes new connections to the water’s edge through a generous south facing pedestrian concourse, with activities at ground floor including a restaurant, bar and office units. The concourse is flanked to the west by white concrete clad campshire buildings and the distinctive corner Tower and to the east side by a brick clad C shaped block which encloses a landscaped private courtyard and connects the dock edge to the adjoining public street.

Generally the buildings vary in height from 5 through to 7 storeys about the public concourse and dock edge with the Millenium Tower building rising to 17 storeys. The scheme provides apartments of varying sizes, predominantly dual aspect, arranged about a series of entrances and stairwells which are accessed directly from the back of the street.

The lower levels contain community rooms for local residents, bars and restaurants, while directly over, a level of small office suites creates a buffer to the residential units. The treatment at ground floor of folding and sliding glazed screens allows the bar and restaurant uses to animate the west facing campshires.

The residential units in the tower are arranged in groups of 4 around naturally lit circulation cores. The format of each floor is of large duel aspect 2-bedroomed apartments with inset balconies and recesses arranged to create a slender vertical emphasis to the facades with a distinctive stepped or staggered silhouette at the top. The skyline profile allows for the creation of a series of dramatic duplex apartments and stepped gardens each presenting a different orientation and aspect across the city.

The construction of the tower promoted a number of innovations with the use of slip shuttering for the main structure, while the use of white polished precast cladding allowed for a contemporary treatment and a self-cleaning facade, which to date has weathered well.

Portrait of author John O'Mahony

TEXT BY: JOHN O'MAHONY

Author: John O'Mahony

  • Address Dublin Docklands
    see map
  • Area6,000 m ²
  • Size242 Apt, 800 Sq m Offices and Restaurant.
  • Status Completed
Google+