The Montevetro building looking across Grand Canal Dock, Dublin

A shot of the Montevetro building from the far side of Grand Canal Dock

The Montevetro can be seen in the background with Bolands Mill on the left

Located on a triangular site at the water’s edge on Grand Canal Basin, this 16 storey development is part of Google’s European headquarters campus. The building provides 19500 sq m / 210000 sq ft of contemporary high quality open plan office space with car and bicycle parking in three basement levels.

As one of the tallest buildings in a low lying city, the mass of the composition is relieved by it’d disaggregation into two distinct elements; the stone clad podium supporting both the strongly expressed 16 storey tower along the northern boundry and the lower wedge shaped element abutting it to the south. 

The level changes offer the opportunity to form generous landscaped terraces on the roof of the wedge and at strategically located  set- backs to the street side of the building affording spectacular views across the city skyline.

Montevetro is designed as a truly sustainable building. Directly adjacent to a local rail station, the building is engineered to achieve a BREEAM excellent rating with Solar control and shading to facades, water conservation and recycling measures in the services areas and state of the art energy efficient lighting and air conditioning systems throughout. 

Portrait of author John O'Mahony

TEXT BY: JOHN O'MAHONY

Author: John O'Mahony

  • Address Dublin Docklands
    see map
  • Area19,500 m ²
  • Contractor John Sisk & Sons
  • Status Completed
Google+