OMP were invited to participate in a limited design competition to design commercial offices on a sensitive .8 hectare/ 2acre site in the docklands. Located between a main street and a Dock Harbour, the site also includes a protected Victorian warehouse at the water’s edge. Our design solution envisages two 15m bars of office space with a central atrium extending from the main street to the south and the water’s edge to the north. 

The eastern block over sails the protected warehouse, which is retained as a bar and dockside restaurant and the western block is raised at ground floor level to allow public access to a proposed new harbour side square and boardwalk. The double height under croft has a dynamic spatial quality with a clear visual and physical connection from the adjoining street to the water’s edge.

A cascade of accommodation stairs enliven the Atrium space and allow for flexible lease arrangements. The two distinct blocks of office space amount to a total of 14500 sq ms of accommodated over 7 storeys. The façade treatment is visualised as a perforated stone skin with deeply recessed and staggered openings rising to a penthouse treatment of setback pavilions and loggias. 

Portrait of author John O'Mahony

TEXT BY: JOHN O'MAHONY

Author: John O'Mahony

  • Address Dublin Docklands
    see map
  • Area14,500 m ²
  • Status On Hold
Google+